Skleníky - co o nich ještě nevíte?

Skleníky - co o nich ještě nevíte?

Skleníky se obvykle staví ze skla nebo plastu, a to tak, že se v oknech a posuvných dveřích používají dvě vrstvy zasklení. Tyto dvě vrstvy jsou odděleny tak, aby umožňovaly volný průchod vzduchu, vodní páry a tepla. Ve sklenících, které používají polykarbonát (druh plastu), se teplo obvykle přivádí pomocí elektrických topných kabelů umístěných na hliníkové fólii pokrývající rám střechy. Některé skleníky mají také větrací otvory, ventilátory a izolační panely, které zlepšují cirkulaci vzduchu uvnitř.

 

Skleníkové soupravy se dodávají v různých tvarech a velikostech; panely jsou od pevného skla až po pružný plast, některé jsou průhledné, jiné neprůhledné. Různé konfigurace skleněných nebo plastových stran mohou nabízet výhody týkající se izolace, světla, proudění vzduchu a regulace teploty. Styl, klima a preference zahrádkářů pomáhají určit, která varianta je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Ve sklenících lze pěstovat různé rostliny nebo plodiny, od rajčat a okurek až po papriky a květiny. Skleníky obvykle umožňují lepší kontrolu pěstební plochy než zahradničení pod širým nebem. Plodiny jsou uvnitř chráněny před poryvy větru a jsou vyhřívány slunečním světlem. Někteří zahradníci se domnívají, že díky této lepší kontrole mají rostliny pěstované ve skleníku větší výnosy, jiní však namítají, že rozdíl je malý.

Skleníky jsou multifunkční budovy určené k pěstování rostlin v prostředí s kontrolovanými podmínkami. Teplota a vlhkost nejsou příliš vysoké ani nízké, a rostliny tak mohou být pěstovány efektivně.

Skleníky jsou konstruovány tak, abyste mohli pěstovat rostliny po celý rok, a to i v zimním počasí. Skleníkové konstrukce mohou být volně stojící nebo připevněné ke stěně či střeše. Skleníky se vyrábějí z plastů, skla nebo jiných průhledných materiálů, které propouštějí sluneční světlo, ale chrání rostliny před povětrnostními vlivy a venkovními teplotami.

<< Zobrazit všechny aktuality