Trendy v bydlení v Praze: zájem je hlavně o byty 2+kk a 3+kk

Trendy v bydlení v Praze: zájem je hlavně o byty 2+kk a 3+kk

Datum publikace článku: 07. 11. 2016

Osm týdnů. Průměrně tak rychle najdou nového majitele byty v cihlových domech v Praze. Nejvíc mezi novými byty bodují 2+kk a 3+kk. O něco menší zájem je o byty 1+kk. Teprve za nimi jsou 4+kk a větší.

Ve druhém letošním čtvrtletí developeři v Praze prodali 1998 nových bytů. Prim hrály zejména byty 2+kk, které tvořily 39 % všech prodaných nových bytů. Vysoký zájem byl tradičně také o byty 3+kk v Praze, které se na prodeji bytů v novostavbách podílely 27 %. Dohromady tak tyto dispozice tvořily dvě třetiny prodaných bytů.

Přibližně každý pátý nakupující pak hledal byty 1+kk. A zbylých zhruba 12 % tvořily byty 4+kk a větší.

Lákadlo pro mladé? Byty 2+kk Praha

Největší zájem o nové byty 2+kk mají zejména mladé páry, které chtějí žít společně. Zároveň většinou dávají přednost nákupu nového bytu před jeho pronájmem. Kromě toho, že bydlí ve vlastním, vnímají byty také jako investici.

Stále častěji totiž počítají s tím, že pokud se jednou přestěhují, mohou své původní bydlení pronajímat. Právě byty 2+kk v Praze přitom nabízejí i největší možnosti pronájmu.

Byty 3+kk Praha: ideální pro rodiny s dětmi

Zatímco mladé páry upřednostňují dispozice 2+kk, rodiny s dětmi hledají větší bydlení. Nejčastěji jsou to byty 3+kk. Jsou cenově dostupnější než 4+kk či větší a zároveň nabízejí dostatek prostoru pro rodiny s jedním či dvěma dětmi.

Proto je u bytů 3+kk v Praze důležitá lokalita novostavby. Rodiny s dětmi potřebují poblíž bytu nejen zastávku MHD, obchod a restauraci, ale také školky, školy i místa, kde se mohou děti zabavit.

Byty 1+kk Praha: pro singles i jako investice

Výrazný podíl na trhu mají také nové byty 1+kk. Zájem o ně mají zejména singles. Tedy mladí lidé, kteří žijí sami a stačí jim i malý byt. Byty 1+kk v Praze jsou také oblíbenou investicí. Dají se totiž snadno pronajmout například studentům.

<< Zobrazit všechny aktuality